Cudowny młody kalafior,czosnek, oliwa i sumak – całość wolno pieczona, podana z prażonym boczkiem i koperkiem. Idealna letnia kolacja. Na te smaki czeka się cały rok:-)
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 1 młody kalafior
- 4 ząbki czosnku
- sól
- 2 łyżki oliwy
- sumak
- 2 plastry boczku
- 1/2 pęczka koperku
Kalafiora dokładnie myjemy i kroimy w grube plastry. Jeśli mamy młody czosnek nie obieramy go z łupin. Różyczki kalafiora i czosnek układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, sumakiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 100 stopni. Warzywa pieczemy przez godzinę. Boczek kroimy na małą kostkę i prażymy na suchej patelni, aż się zrumieni. Warzywa mieszamy z boczkiem i podajemy posypane koperkiem.