Ciasto czekoladowe – trochę brownie, a trochę murzynek. Dodatek mąki razowej sprawia że jest ciężkie i zbite, ale nie suche. Zupełnie inne niż próbowałam piec do tej pory. Orzechy, syrop truskawkowy i jagody – prawdziwa eksplozja smaków.
SKŁADNIKI:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 150 g. mąki żytniej razowej
- kostka masła
- 50 g. kakao
- 4 jajka
- szczypta soli
- 250 g cukru
- pół szklanki syropu truskawkowego
- szklanka jagód
- 2 garści orzechów laskowych
- bułka tarta, lub otręby do wysypania blachy
Połamaną czekoladę wraz z masłem rozpuścić w rondlu o grubym dnie. Jajka ubić z cukrem i dodać do ostudzonej masy czekoladowej. Dodać mąkę, kakao i sól. Miksujemy całość do połączenia się składników. Dodajemy orzechy. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy otrębami, lub bułką tartą. Do formy przelewamy ciasto i na wierzch wylewamy syrop malinowy i wykładamy jagody. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.