Koniec lata to moja ulubiona warzywna pora. Na straganach wybór oszałamiający. Dawno nie widziałam jarmużu, który kilka lat temu był do kupienia nawet w supermarketach. Kupiłam kilka młodych liści i zrobiłam chipsy. W smaku przypominają trochę japońskie nori, po wyjęciu z piekarnika trudno przestać je jeść. Polecam jako przekąskę, lub dodatek do zup.
SKŁADNIKI:
- jarmuż
- oliwa
- sól
- pieprz cayenne
Umyty i osuszony jarmuż układamy na blasze do pieczenia, przyprawiamy i skrapiamy oliwą. Pieczemy w temp 100 stopni przez ok. 20 minut. Podajemy samodzielnie, lub jako dodatek d dań.
Interesujący przepis. My niedawno użyliśmy jarmużu do bigosu , który wyszedł smaczny. Polecamy 🙂
Jarmuż w bigosie musi być super! To takie smaczne warzywo, a tak mało popularne obecnie w polskiej kuchni. Wielka szkoda:(
Rzeczywiście bardzo atrakcyjne w smaku i fakturze chipsy. Jednak temperaturę musiałam trochę podkręcić 100 stop nie wystarczyło. Szkoda że tak trudno upolować to warzywko warte grzechu.
Pozdrawiam
Rzeczywiście w sklepach praktycznie nie spotykam jarmużu…, ja piekę chipsy w niskiej temp, aby ich nie spalić. Przepalone są bardzo gorzkie. Pozdrawiam:)