W programie Perfect na kanale Kuchnia TV Ching – He Huang pokazała jak zrobić chrupiącą aromatyczną kaczkę w azjatyckim stylu*. Danie prezentowało się absolutnie rewelacyjnie, na stronie BBC odnalazłam przepis i postarałam się go odtworzyć. Nie wiem czy zbliżyłam się do oryginału, ale kaczuszka wyszła pysznie. Mięso wspaniale przeszło aromatyczną marynatą, a marynowane warzywa idealnie komponowały się z tłustą kaczuszka. Potrawa wymaga czasu, ale warto go jej poświęcić.:-)
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 2 kacze nóżki
- 2 kacze piersi
MARYNATA:
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- 2 łyżki mielonego imbiru
- 1 łyżka mielonego ziela angielskiego
- 5o ml. wiśniówki
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu chilli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 posiekane ząbki czosnku
Mięso zalewamy marynatą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy kaczkę skórą do góry przez ok. 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
MARYNOWANE WARZYWA:
- 2 wężowe ogórki
- pęczek rzodkiewek
- 1 świeża papryczka chilli drobno posiekana
- 2 łyżki octu winnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- natka kolendry
Warzywa kroimy w drobną kostkę i zalewamy marynatą, wstawiamy na godzinę do lodówki.
SMAŻENIE KACZKI:
- masło klarowane
- mąka ziemniaczana
- upieczona kaczka
Upieczone udka i piersi kroimy w niewielkie kawałki i obtaczamy w mące ziemniaczanej. W woku, lub garnku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy obtoczone w mące kawałki kaczki. Smażymy do momentu w którym kaczka zrobi się złoto-brązowa.
Usmażoną kaczkę odsączmy na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu i podajemy na marynowanych warzywach.
*http://www.bbc.co.uk/food/recipes/crispyfragrantduckwi_89266
Prezentuje się wybornie. Już od dawna czaję się na kaczkę i chyba znalazłam dobry przepis by wreszcie ją kupić i przygotować w podobny sposób 🙂
Bardzo polecam, kaczka w tej marynacie jest niezwykle aromatyczna:-)!!!
Witam. Czy konieczne jest krojenie, obtaczanie i smażenie kaczki czy może można poprzestać na zamarynowaniu i upieczeniu? Wolałabym podać udka i pierś w całości.
To danie – zgodnie z przepisem wymaga tak skomplikowanej obróbki. Przyznam, że również mam ochotę zrobić kaczkę tak jak zaproponowałaś, tylko piekłabym kaczkę około 1,5 godziny, aby mięso było miękkie i odchodziło od kości.