Zupa dyniowa to wynalazek, który można zaserwować na niezliczoną ilość sposobów i zawsze jest pyszna. Ze względu na aurę tym razem zdecydowałam się na wersję bardzo pikantną, rozgrzewającą i aromatyczną. Polecam wszystkim fanom azjatyckich smaków.
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI:
- 3 kg dyni
- 300 ml bulionu warzywnego
- 250 ml. mleka kokosowego
- 1,5 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka oliwy
- sól
- kolorowy pieprz
- kolendra świeża
Dynię kroimy na 4 części i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ją ok. 30 minut, aż całkowicie zmięknie. Upieczoną dynię obieramy ze skóry i oczyszczamy z pestek, a miąższ miksujemy na gładką masę. Powinniśmy otrzymać ok. 0,5 kg dyniowego musu. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pastę curry. Do pasty dolewamy mus dyniowy i bulion. Zagotowujemy zupę, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy prawie całe mleczko kokosowe, zostawiając kilka łyżeczek do dekoracji. Zupę podajemy z kleksem z mleczka kokosowego, mielonym pieprzem i świeżą kolendrą.