Kaczkę confit robioną jak tu można wykorzystać na wiele sposobów, tym razem w towarzystwie grzybów wylądowała na podpłomykach. Podana ilość składników wystarczyła na 4 spore porcje. Część podpłomyków zrobiłam bez sosu pomidorowego, z obranym kaczym mięsem, podgrzybkami, prawdziwkami i dojrzewającym cheddarem. Ta wersja przypadła mi najbardziej do gustu, ale równie smaczne są podpłomyki z samym tymiankiem , solą i chilli. Kaczy confit ratuje zimą niejeden obiad:-)
SKŁADNIKI
CIASTO:
- 300 g. mąki
- szczypta soli
- 3/4 szklanki wody
- 20 ml oliwy
W mikserze zw wszystkich podanych składników wyrabiamy ciasto. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy podzielone na 4 części ciasto.
FARSZ NA 4 PORCJE:
- 2 udka kaczki confit
- domowy sos pomidorowy jak tu – jeśli używamy
- 100 g dojrzewającego sera cheddar
- kilka sztuk podgrzybków i/lub prawdziwków
- świeże zioła
Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy i układamy na nim obrane i pocięte w drobne kawałki mięso kaczki. Grzyby myjemy, kroimy na plasterki i układamy na sosie, całość posypujemy cheddarem. Podpłomyki pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
uwielbiam podpłomyki! smakują mi nawet lepiej niż pizza 😉
Zgadzam się, to nasz odpowiednik skromnej kuchni opartej na sezonowości i lokalności:)