Moje pierwsze pulled pork skradło mi serce. Przygotowując się do jego zrobienia przejrzałam dziesiątki przepisów i przyznam, że po raz pierwszy miałam ochotę zapiec mięso w słodkim gazowanym napoju! Jak dziwnie by to nie brzmiało na prawdę warto. Mięso rozpływa się w ustach, a powstały pikantno – słodki sos jest przepyszny. Owszem jego pieczenie trwa, ale możemy wstawić je na noc z ustawionym czasem pieczenia w piekarniku i zapomnieć o nim do rana. Tak przyrządzona wieprzowina może stanowić samodzielne danie, lub możemy traktować ją jako bazę do kanapek, wrapów, makaronów. U mnie to danie zagości na stałe w menu i czeka mnie wiele frajdy z eksperymentowaniem z dodatkami w jakich będzie pieczone mięso!
SKŁADNIKI:
- 2 kg łopatki wieprzowej
- 0,5 l Dr.Peppersa
- puszka 220 g papryczek chipotle w sosie adobo
- mała puszeczka przecieru pomidorowego
- 4 duże cebule
Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Umyte i osuszone mięso solimy i układamy w naczyniu do zapiekania na pokrojonych cebulach. Na mięso wykładamy papryczki wraz z sosem, zalewamy Dr. Peppersem i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mięso pieczemy ok. 6 godzin w temperaturze 90 stopni. Po upieczeniu dwoma widelcami rozdzielamy łopatkę na małe kawałki i mieszamy dokładnie z sosem. Podajemy jako farsz do tortilli z dodatkiem awocado, kwaśniej śmietany i kolendry, lub jako farsz do kanapki z ulubionymi dodatkami.
Thanks so much for the recipe. That’s interesting. I translated the recipe with Google translator.
Reijo tupila,
Gothenburg,
Sweden.