PIECZONY KALAFIOR

IMG_9961Pomysł na pieczonego w całości kalafiora zaczerpnęłam z bloga: http://www.mynewroots.org/site/2012/09/whole-roasted-tandoori-cauliflower-with-mint-chutney/ . Podałam go ze świeżymi ziołami, orzeszkami ziemnymi i pyszną oliwą z solą. Kalafior ma mocno korzenny, indyjski smak, najlepszy jest od razu po wyjęciu z piekarnika, na ciepło. Po wystygnięciu i podzieleniu na różyczki, możemy go przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku i podawać na zimno jako sałatkę.

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • kalafior
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 jogurt naturalny
  • łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki kardamonu

Wszystkie przyprawy sypkie mieszamy i dodajemy do jogurtu. Posiekany czosnek i imbir dodajemy do marynaty jogurtowej i blendujemy na gładką masę. Kalafiora obtaczamy dokładnie w marynacie i wkładamy na noc do lodówki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. godzinę w zależności od rozmiaru kalafiora.  Po wyjęciu z piekarnika różyczki kalafiora odcinamy od głąba i skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Podajemy z orzechami, świeżymi ziołami, lub samego jajko dodatek do dania głównego. Pycha.

 

Untitled-1

 

mix

 

IMG_9971

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *