Lato wróciło, uff… A my wracamy do chłodników:-) Dodatek awokado w tej zupie sprawia, że chłodnik jest przyjemnie gęsty i delikatnie kremowy, dzięki rukoli zupa nabiera ostrego lekko gryzącego w język smaku. Dodatki takie jak sok z cytryny i świeże zioła są przyjemnie orzeźwiające i schładzające. Pogoda w kratkę i na zmianę zupami się rozgrzewam, lub schładzam, jedno jest pewne kocham wiosenne zupy!
SKŁADNIKI:
- 1 dojrzałe awokado
- garść rukoli
- 0,5 l maślanki
- sól
- pieprz
- 1/2 soku z cytryny
- garść świeżej mięty
- biały ser
Wszystkie składniki chłodnika, oprócz białego sera mieszamy w blenderze. Zupę schładzamy minimum godzinę, czym dłużej tym lepiej i podajemy z białym serem, świeżymi listkami mięty i świeżo mielonym pieprzem. Pycha!
Ten post dostępny jest także w języku: angielski