Tarta grzechu warta 🙂 Kolejna wizyta w moim ulubionym sklepie z serami zaowocowała cudną tartą, w której znajdziemy 3 różne, pyszne sery. Kruche ciasto jest wzbogacone o polski ser emilgrana – jest to twardy ser typu parmezan a w nadzieniu znajdziemy ser kozi i mozarellę. Pychota nad pychoty a do tego łatwizna, czy można chcieć coś więcej? 😉
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- 80 g tartej emilgrany
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 200 g rolady z sera koziego
- 1 jajko
- 8 szt pomidorków koktajlowych
- 100 g śmietanki kremówki
- 1 kulka mozarelli
- sól
- pieprz
SOS ZIOŁOWY:
- 1 ząbek czosnku
- sól
- garść bazylii
- garść mięty
- garść natki pietruszki
- oliwa
CIASTO: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy łyżkę zimnej wody. Forujemy kulę, owijamy ciasto w folie spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Do formy o średnicy 23 cm wykorzystałam 2/3 ciasta, pozostałą 1/3 wykleiłam małe foremki i wypełniłam tym samym farszem. Formę wykładamy ciastem, dziurkujemy widelcem i wstawiamy na kolejne 30 min. do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, schłodzoną tartę podpiekamy przez około 15 minut. Jajko roztrzepujemy ze śmietanką, odrobiną soli i pieprzu. Po środku tarty układamy pomidorki koktajlowe, które obkładamy pokrojonymi w plastry serami, zalewamy jajkiem ze śmietanką i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut.
Zioła wraz z oliwą i czosnkiem blendujemy na jednolity gęsty sos.
Tartę podajemy lekko przestudzoną skropioną zielonym sosem. Pyszny letni obiad;-)
Ten post dostępny jest także w języku: angielski