Sezon na grzyby w pełni, postanowiłam wykorzystać go maksymalnie i zbierać ile wlezie 🙂 Kurki to chyba najwdzięczniejsze grzyby w kuchni, pięknie łączą się z jajami, kaszą i mięsem. Mogą być główną atrakcją talerza, lub wdzięcznie dopełniać główne smaki. To galettes powstało w kilka chwil, zapas ciasta w zamrażalniku, kurki zebrane w sosnowym lasku i kolacja gotowa 🙂 Smacznego !
SKŁADNIKI:
- ½ ciasta z tego przepisu
- 200 g kurek
- Garść bazylii
- 1 ząbek czosnku
- Sól
- 60 ml oliwy
- garść pistacji
- 50 g dojrzewającego cheddara
- 25 g sera lazur
- Świeże zioła do ozdoby ciasta
- oliwa
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 mm. Bazylię ucieramy z oliwą, czosnkiem, solą i pistacjami. Rozwałkowane ciasto smarujemy przygotowaną oliwą ziołową, posypujemy startymi serami, wykładamy kurki. Brzegi ciasta składamy do środka, dekorujemy świeżymi ziołami, skrapiamy oliwą i wkładamy na min. 20 minut do lodówki. Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni wkładamy galette na ok. 25-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na ok . 5 min. do przestygnięcia, podajemy na ciepło, lub zimno, zawsze smakuje wspaniale 🙂
Genialny pomysł ,wspaniałe danie.
Dziękuję :-)))