PYSZNA GRZYBOWA TARTA Z BOCZKIEM I CZARNUSZKĄ

D71A7956Miał to być kolejny przepis na wykorzystanie skrawków z ciasta francuskiego, jednak dla tej tarty zajmę się masową produkcją skrawków 🙂 Trzy rodzaje grzybów – nie pomijajcie suszonych… ten aromat, ach 🙂 Pyszny wędzony boczek, tłuściutkie mascarpone, a to wszystko podkręcone czarnuszką… rewelacja! Tarta to temat oklepany, znany i praktykowany, ale chyba nigdy się nie znudzi, szczególnie w długie jesienne wieczory traktuję go jak łakoć- zadośćuczynienie za mżawkę, za pluchę i mgłę, za wszechogarniającą szarość. Jedzmy kolorowo!

SKŁADNIKI:

  • 200 g pieczarek
  • 200 g boczniaków
  • 4 suszone podgrzybki
  • 100 g boczku
  • 1 cebula czerwona
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • mascarpone 200 g
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • czarnuszka
  • resztki domowego ciasta francuskiego z tego przepisu
  • jajko
  • świeże zioła

W rondlu podsmażamy pocięty w słupki boczek, do którego kiedy zbrązowieje dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki, posiekane boczniaki, cebulę i czosnek. Całość smażymy ok. 10 minut, aż grzyby ładnie zbrązowieją i zmniejszą swoją objętość. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną wyłożymy no i boki formy do tarty pozostałą nakryjemy farsz. Formę do ciasta smarujemy masłem i wykładamy cieniutko rozwałkowanym ciastem.Podpiekamy w temp. 180 stopni przez ok. 15 minut. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy, posypujemy czarnuszką, składamy na 4 i ponownie rozwałkowujemy. Na podpieczony spód ciasta wykładamy serek mascarpone, podsmażony farsz, suszone pokruszone podgrzybki i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakrywamy ciastem z czarnuszką, smarujemy roztrzepanym jajkiem i nacinamy delikatnie po środku, aby dać upust zbierającej się podczas pieczenia parze. Tartę pieczemy przez ok. 25 min  w temp. 180 stopni. Podajemy z posiekanymi świeżymi ziołami skropionymi oliwą i cytryną. Pycha!

Untitled-1

D71A7943D71A7914

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *