Dziś po raz pierwszy w tym roku skrobałam szyby w aucie. Przyszło nieuniknione poczucie zziębnięcia i przemarznięcia. Nie lubię. Nie poddaję się jednak aurze i na lunch zajadam się kolorowymi sałatkami z ogromną dawką witamin. Połączenie słodko – gorzkich cytrusów ze słoną wędzoną rybą i pikantno – słodkim dressingiem to strzał w 10! Nie dość, że pięknie, to smacznie i zdrowo, bo bez soli. Jest to moja kolejna propozycja w ramach akcji Cisowianka – Gotujmy zdrowo. Mniej soli. Sałatki to idealna propozycja, aby ograniczyć zużycie soli w naszej diecie. Pyszne winegrety na bazie ziół, oliwy, cytryny powodują, że nie potrzebujemy dodatkowych przypraw, a tym bardziej soli. Kiedy z naszych straganów znikają owoce i warzywa nadchodzi czas na pyszne cytrusy, które o tej porze roku są najsmaczniejsze i dostarczą nam niezbędnych witamin. Ta sałatka to zastrzyk energii na cały dzień. Od samego patrzenia na te kolory robi mi się lepiej na sercu:-)
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 300 g wędzonego na zimno łososia
- 1 pomarańcza
- 1 biały grejpfrut
- 1 czerwony grejpfrut
- 1 granat
- pół pęczka kolendry
- oliwa
- sok z 1/2 cytryny
- avocado
- musztarda figowa
Grejpfruty i pomarańczę, obieramy i dzielimy na segmenty. Z oliwy, soku z cytryny i musztardy figowej robimy prosty winegret. Łososia tniemy bardzo ostrym nożem na cieniutkie plasterki. Kolendrę wraz z łodyżkami drobno siekamy. W dużej misce, łączmy wszystkie składniki. Sałatkę podajemy posypaną świeżym granatem i na boku avocado skropione słodko-pikantnym winegretem. Pycha!
Pięknie wygląda, aż chce się jeść! 🙂
Dziękuję 🙂 polecam, jest równie pyszna!