Szukając inspiracji na nadchodzące święta, powstały te pyszne, wytrawne ptysie, które zjedliśmy… na śniadanie 🙂 Ciasto ptysiowe jest bardzo proste i niezwykle pyszne, świetnie na nie wpływa dodatek intensywnego, aromatycznego sera gruyer. Z farszem możemy szaleć, wykorzystać do twarożku inne wędzone ryby, lub same warzywa. Ptysie są bardzo urodziwe, będą pięknie prezentowały się na świątecznym stole i na pewno znikną w oka mgnieniu 🙂
SKŁADNIKI:
- 2 jaja
- 50 g masła
- 100 ml wody
- 80 ml mleka
- 100 g mąki
- szczypta soli
- 50 g tartego sera gruyer
FARSZ:
- 250 g sera ricotta
- pęczek koperku
- sok z 1/2 cytryny
- 150 g wędzonego łososia
- świeżo mielony pierz
W rondelku podgrzewamy mleko z wodą, dodajemy pocięte w kostkę masło i doprawiamy cukrem i solą. Kiedy masło się rozpuści zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy mąkę.Intensywnie mieszamy. Kiedy mąka wchłonie płyn dodajemy pojedynczo jaja i ser. Ciasto nakładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę łyżką, lub szprycą. Pieczemy ok. 20 min. w temp 200 stopni.
Twarożek mieszamy z drobno posikanym łososiem i koperkiem. Doprawiamy sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem.
Wystudzone ptysie przekrawamy na pół i nakładamy przygotowany farsz. Dekorujemy koperkiem i staramy się nie zjeść wszystkich na raz 🙂
sliczny blog, na prawde jestem pod wrazeniem kreatywnosci;) wszytko wyglada tak zachecajaco! swietne polaczenia smakow. i zdjecia ! po prostu super.
Aniu dziękuję bardzo!!! zachęcam do wypróbowania, przepisy sprawdzone i proste:-) Pozdrawiam!!!!