OBERŻYNA FASZEROWANA KOMOSĄ RYŻOWĄ

D71A5429a

Na bazarze łapcie bakłażany i nafaszerujcie je mega zdrową komosą ryżową z aromatycznymi ziołami i tahiną. Zapewniam, że nawet zatwardziali mięsożercy pochłoną to danie w mgnieniu oka. Bakłażan to warzywo, które odkryłam kilka lat temu i głównie zajadałam się nim prosto z patelni, teraz towarzyszy mi w kuchni praktycznie cały rok. W zapiekankach, na pizzy, jako pasta, w curry tu znajdziecie kilka moich inspiracji z poprzednich lat. Sezon bakłażanowy otwieram tym super prostym i pysznym przepisem, ale w planach tegorocznych mam nawet przetwory z bakłażanów. A Wy jak lubicie jeść bakłażany?

SKŁADNIKI:

  • 1 bakłażan
  • 150 g czerwonej komosy ryżowej
  • pół pęczka mięty
  • pół pęczka kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 3 łyżki tahiny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 pikantna zielona chili
  • jogurt grecki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • wędzony cheddar
  • 5 pomidorków cherry -moje pochodzą z domowej hodowli 🙂

Bakłażana przekrawamy na pół, nacinamy ostrym nożem w kratkę i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 40 min w nagrzanym do 160 stopni piekarniku. Upieczonego bakłażana wydrążamy i siekamy miąższ. Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i chili, dodajemy miąższ bakłażana, tahine, sok z cytryny i 3/4 posiekanych ziół. Bakłażana faszerujemy przygotowanym farszem z komosy ryżowej, posypujemy serem i zapiekamy przez ok.7 minut w piekarniku. Podajemy z jogurtem greckim , świeżymi ziołami i pomidorkami skropionymi oliwą. Pycha!

D71A5461

D71A5405

2 komentarze

  • genialny przepis 🙂 pyszności 🙂 nawet bez tahiny bo tej nie miałam. Warto po prostu pokombinować z tym co się ma.

    ps. zaskoczyło mnie jak genialnie zagrał sok z cytryny – spróbowałam farsz przed dodaniem soku, i po dodaniu – i wow!

    • Super, przepisy to zawsze tylko sugestia połączenia smaków, końcowy efekt i tak zawsze będzie zależał od naszych indywidualnych preferencji. Bardzo się cieszę, że Ci smakowało!!!!

Skomentuj Magda Klimczak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *