CLAFOUTIS Z JEŻYNAMI I JAGODAMI – SUPER LETNI DESER

 

D71A5481D71A5503aPierwsze clafoutis zrobiłam ze śliwkami lataaaaa temu z przepisu Teresy Capponi Borawskiej. Było rewelacyjne, zjadłyśmy je z Mamą jeszcze gorące. Kolejne robiłam już nie tylko na słodko, ale również wytrawne np. z pomidorkami koktajlowymi do masy jajecznej zamiast cukru dodając tarty twardy ser typu parmezan. Wiem, że za oknem skwar, ale w końcu wieczorem robi się chłodniej i uwierzcie nie ma nic lepszego niż deser na kolację i to taki deser!

 SKŁADNIKI:

  • 1/2 litra jagód
  • garść jeżyn
  • 200 ml śmietanki 36%

CIASTO:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • cukier puder
  • 2 jaja

Wszystkie składniki ciasta łączymy malakserem, ciasto będzie miało konsystencję ciasta naleśnikowego. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy owoce. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Owoce zalewamy ciastem i pieczemy 40 minut.

Zimną śmietankę przelewamy do metalowej najlepiej schłodzonej miski i ubijamy na sztywno.

Clafoutis podajemy najlepiej letnie z cukrem pudrem i bitą śmietaną.

D71A5484

D71A5523a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *