SAŁATKA Z PIECZONYMI WARZYWAMI

sałatka z pieczonych warzyw

D71A9129 kopiaMam nowego dostawcę ziół w Łodzi, sama natura 😉 Kupuję po 3 opakowania tygodniowo i powoli się uzależniam, ale cóż każdy z nas na wiosnę potrzebuje trochę radości 😉 Kiełki rzodkiewki, czerwonej kapusty, słonecznika czy jarmużu zjadam na pęczki. A może sprobujecie wychodować własne kiełki?  Obok kiszonek to mój ratunek na przednówku, są codziennym dodatkiem conajmniej do jednego posiłku dziennie np. na śniadanie do białego sera 😉 Jedzcie kiełki!

PRZEPIS NA WIOSENNĄ SAŁATKĘ

SKŁADNIKI:

  • garść kiełków czerwonej kapusty, słonecznika
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 1/2 świeżego granata
  • 4 rzodkiewki
  • 2 małe buraczki – ja użyłam żółtych
  • 2 plastry bunca
  • ostra papryczka faszerowana serem
  • olej dyniowy
  • 2 suszone śliwki kalifornijskie
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Buraczki zawijamy w folię i pieczemy 20 min w temp. 180 stopni. Rzodkiewki szorujemy, tniemy w ćwiartki i podsmażamy na oliwie aż zaczną być szkliste. Granata obieramy i wytrząsamy ziarna. Słonecznika prażymy na suchej patelni.

W miseczce układamy kiełki, pokrojone w plastry buraczki, ser, usmażone rzodkiewki, pocięte śliwki i papryczki. Sałatkę posypujemy prażonym słonecznikiem, granatem i skrapiamy olejem dyniowym. Smacznego!

D71A9133

2 komentarze

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *