Permanentny brak czasu zmusza mnie do produkcji dań szybkich i zdrowych, dających energię, ale nie obciążających zbytnio żołądka. Ta sałatka to jedno z takich dań. Błyskawiczne, lekkie i pyszne. Możecie zjeść je na lunch, lub kolację. Aby podkręcić jej smak dodałam podsmażony z chili rabarbar. Był wyczuwalny, kwaskowaty, ale nie dominował dania. Przepisy ze szparagami wrzucam do znudzenia, ale musicie mi to wybaczyć. W środku ich sezonu znikam na wakacje, więc staram się ich najeść na zapas;-) To smacznego szparagowego!
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z QUINOA
SKŁADNIKI:
- 150 g łososie wędzonego na zimno
- 100 g quinoa
- 250 g szparagów
- 4 łodygi rabarbaru
- łyżeczka masła
- łyżeczka sambal oelek
- skórka otarta z 1 cytryny
- melisa cytrynowa
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
- feta
- sok z 1/2 cytryny
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Quinoa gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Rabarbar drobno tniemy podsmażamy około 2 minuty na maśle z sambalem. Odcinamy 1/3 szparagów od góry, resztę tniemy drobniutko i podsmażamy przez około 3 minuty na maśle z czosnkiem. Dodajemy na patelnie główki szparagów i smażymy kolejne 2 minutki. W dużej misce mieszamy quinoa, szparagi, rabarbar, otartą skórkę z cytryny, doprawiamy oliwą i sokiem z cytryny. Podjemy z pokruszoną fetą, melisą i świeżo tartym pieprzem. Pycha!
Madziu, s kiedy dodajemy szpinak? Na końcu z fetą?
Miało być kiedy dodajemy łososia ☺️
Tak, już na końcu 🙂