WIENIEC DROŻDŻOWY Z SERAMI I MASŁEM MISO

Wieniec chlebowy

Połączenie kuchni włoskiej i azjatyckiej to petarda smaków. Rozpuszczone masło ze słoną, intensywną pastą miso, otulone przez drożdżową bułę z pysznymi rozpuszczonymi serami wywołało we współbiesiadnikach euforię. Przyznam, że nie ostał się do dnia następnego nawet okruszek. Jeszcze ciepłe rozrywaliśmy zjadając z oliwą, zimne podgrzewaliśmy, lub traktowaliśmy jak chleb i robiliśmy kanapki. To uniwersalne super proste drożdżowe ciasto, które możemy wykorzystać na wiele sposobów. W świąteczny poranek, ale nie tylko! będzie idealne zamiast kupnego pieczywa 🙂 Ja jestem uzależniona od glutenu, więc na pewno pieczywo w święta będzie domowe;-)

PRZEPIS NA WIENIEC DROŻDŻOWY

SKŁADNIKI:

  • 700 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g świeżych drożdży
  • 350 ml letniej wody

DO PIECZENIA:

  • 1 łyżka polenty
  • pieprz ziołowy, lub wędzona papryka
  • łyżka masła

FARSZ:

  • 100 g cheddara
  • 100 g parmezanu
  • 75 g mozarelli
  • 2 łyżki masła
  • łyżka jasnej pasty miso

PRZYGOTOWANIE :

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier i pokruszone drozdże. Mieszamy wszystkie suche składniki z letnią wodą ok. 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Sery ścieramy na tarce o grubych oczkach, masło podgrzewamy z miso, aż pasta połączy się z masełkiem. Na papier do pieczenia wysypujemy polentę.  Ciasto wykładamy na opruszoną mąkę stolnicę i dzielimy na małe kawałki. Delikatnie rozciągamy ciasto w dłoniach i nakładamy na środek odrobinę masła miso i starte sery, ciasto łączymy na brzegach, formujemy kulkę i układamy łączeniem do dołu na papierze do pieczenia. Możemy zrobić pojedyncze bułeczki, lub wieniec jak na zdjęciu. Jeśli chcemy zrobić wieniec na środku blachy do pieczenia stawiamy małą, natłuszczoną z zewnątrz foremkę do pieczenia i wokół niej układamy bułeczki. Ciasto odstawiamy ponownie na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy pieprzem ziołowym, lub wędzoną papryką. Pieczemy przykryte folią aluminiową przez 40 min w 180 stopniach, następnie zdejmujemy folię i dopiekamy ok. 10 min. Zjadamy ciepłe, zimne, podgrzane jak lubimy, jest pysznie!!!

jadalny wieniec chlebowy
jadalny wieniec chlebowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *