W Water & Wine produkt jest najważniejszy, nie tylko jego pochodzenie i jakość, ale także jego wykorzystanie. To nasz wspólny mianownik. Pracując w restauracjach nauczyłam się wykorzystywać produkt od nosa do ogona, od gałązki do listka, od jaja do jabłka, czy jakoś tak 😉 Najważniejsze nie marnować! Kiedy Mama wręczyła mi 4 kilogramowego upieczonego indyka w myślach natychmiast zaczęłam go przetwarzać. Ta zapiekanka okazała się strzałem w dziesiątkę! Pyszne pure ziemniaczane zapieczone na mięsie skompanym w sosie z warzywami to typowe, domowe, genialne danie, które w powiązaniu z kanapowym lenistwem i oglądaniem świątecznych filmów robi z nas najszczęśliwszych ludzi pod choinką, a przecież o to w życiu chodzi :-)!
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ Z INDYKA
SKŁADNIKI:
PURE:
- 1 kg mącznych ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- szczypta soli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 żółtko
FARSZ:
- 1 por
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki zielone groszku
- 1 szklanka bulionu
- świeży tymianek
- czarny pieprz
- 1 łyżka mąki
- obrane resztki pieczonego indyka
PRZYGOTOWANIE :
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy pozostałe składniki pure i rozgniatamy na jednolitą masę. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na patelni podgrzewamy masło i smażymy pokrojoną w plasterki cebulę i marchewkę, kiedy warzywa delikatnie zbrązowieją dodajemy pokrojonego w krążki pora i czosnek. Do warzyw dodajemy mięso i podsmażamu kilka sekund, posypujemy mąką. Na patelnię wlewamy bulion, doprawiamy potrawkę tymiankiem i pieprzem, gotujemy aż sos zgęstnieje ok. 7 min. Do indyka dodajemy groszek, mieszamy i przekładamy mięso do pojedyńczych naczyń do zapiekania, lub jednego większego naczynia. Na mięso wykładamy warstwę ziemniaków i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok. 20 min, aż ziemniaki ładnie się zrumienią. Podajemy od razu po wyjęciu z pieca. Pycha!
Przepis powstał we współpracy z Cisowianka. Gotujmy zdrowo.