Zielone szparagi znowu szturmem wchodzą do naszego menu. Ja mam na ich punkcie bzika. Jak tylko się pojawiają wcinam je do oporu. Najbardziej lubię te najprostsze na maśle, z patelni. W tym roku na wielkanocny obiad podam je z grilla z ziołowym sosem holenderskim, ale sezon dopiero się zaczyna 😉 Życzę Wam spokojnych, rodzinnych i super pysznych Świąt! Oby zające nie skakały po śniegu !
PRZEPIS NA ZIELONE SZPARAGI Z ZIOŁOWYM SOSEM HOLENDERSKIM
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- łyżka masła
- parmezan
- świeże zioła
SOS HOLENDERSKI:
- 4 żółtka
- 150 g masła roztopionego
- sól
- pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 starty ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE :
Zółtka ubijamy na parze na jasny, gęsty krem, powoli dodajemy masło, sok z cytryny i nadal ubijamy. Sos doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Na patelni rozpuszczamy masło. Szparagi smażymy na rozgrzanym maśle ok. 7 min.
Na talerz wykładamy szapragi, polewamy je sosem, posypujemy parmezanem i ozdabiamy świeżymi ziołami. Pycha!
Magda, zamierzam zrobić na weekend:-)
Od października będę często w Łodzi 🙂
Zapraszam, daj koniecznie znać, skoczymy na kawę 🙂
Sezon na szparagi dobiega końca ale ja jeszcze zdążę przygotować je z Twojego przepisu:)
Super, narobiłaś mi smaka przypominając ten przepis, też je zrobię :-)!!!!