Młode warzywa to mój bezwzględny fetysz. A te wychodowane na działce to więcej niż skarby. Przywiozłam w weekend cały worek dobroci, od młodych botwinek przez pyszny koperek, sałaty, nać pietruszki, młody czosnek, rzodkiewki… Pyszne, organiczne i chrupiące. Oczywiście z moją miłością do Azji poszalałam i tu moje śliczne nowalijki połączyłam z orientalnym dressingiem. Surówka jest tak pyszna, że mogłabym jeść ją codziennie, polecam i Wam bo to winaminowa bomba i świetnie sprawdzi się jako dodatek do klasycznych polskich dań.
PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z MARCHEWKI Z MAKARONEM RYŻOWYM
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 4 młode marchewki
- 3 rzodkiewki
- 50 g makaronu ryżowego
SOS:
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka suszonych płatków chilli
- 1 ząbek startego czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki tartego imbiru
DO PODANIA:
- 1/2 pęczka kolendry
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki prażonego sezamu
PRZYGOTOWANIE :
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania i tniemy nożyczkami na mniejsze kawałki. Warzywa ścieramy na tarce. Wszystkie składniki sosu łączymy w miseczce. Zioła siekamy.
Warzywa mieszamy z posiekanymi ziołami, makaronem ryżowym i zalewamy przygotowanym sosem, posypujemy sezamem i podajemy natychmiast. Pycha!
Bardzo ciekawy jest ten przepis. 🙂 Lekka, orientalna sałatka.
Bardzo dziękuję 🙂
Jest wspaniała! Lubię takie orientalne sałatki!
Dziękuję Gosiu, ja też lubię mieszać nasze polskie pordukty z orientalnymi dodatkami 🙂
Takiego połączenia z makaronem ryżowym jeszcze nie znałam 🙂 Myślę, że bardzo ciekawe szczególnie jeśli ktoś nie lubi tradycyjnej surówki z marchewki.
Polecam spróbować, to pyszny dodatek do ciepłych dań, albo szybki lunch 🙂