Bób, bobik, boberek, cudowne warzywo, które w sezonie wcina cały kraj! Z masłem, z solą, w potrawkach, jako pasta na kanapki i w formie przystawki w piwie z boczkiem, zawsze się obroni. Ja uwielbiam! Najbardziej oczywiście ten najmłodszy, malutki, łuskany ze strączków, zjadany ze skórką – mega pycha! A kluseczki… to inna historia, ale koniecznie je zróbcie, są super! Coś pomiędzy włoskimi gnudi, a naszymi leniwymi. Ciasto jest luźne i trzeba je delikatnie nakładać na wrzątek, zróbcie je malutką łyżką, bo w trakcie gotowania urosną. Z samym masłem też będą pyszne, ale bób zrobi z nich danie wyścigowe. Pomieszanie z poplątaniem podsypane kurkumą 🙂 Smacznego!
PRZEPIS NA MŁODY BÓB Z KLUSECZKAMI Z DOMOWEGO TWAROGU
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 300 g białego tłustego sera, lub domowego twarożku
- 150 g parmezanu
- 1 jajko
- 100 g mąki
- szczytpta soli
- 1 łyżka kurkumy
DO PODANIA:
- młody bób
- 2-3 łyżki masła
- świeżo tarty pieprz
- skórka otarta z cytryny
- kwiaty koperku/świeże zioła
- 1 ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Z TEFAL CUSINE COMPANION: Zakładamy mieszadło i wkładamy do misy robota wszystkie składniki ciasta prócz maki. Wyrabiamy na prędkości 5 przez około minutę. Dodajemy powoli mąkę, kontrolując konsytsencję, tak aby ciasto było luźniejsze od ciasta na kluski leniwe, ale na tyle zwarte, aby można było nakładać je łyżką. W garnku gotujemy wodę, solimy i małą łyżeczką nakładamy kluseczki. Gotujemy aż wypłyną na powierzchnię i odcedzamy.
Bób blanszujemy przez minutę we wrzątku. Na patelni podgrzewamy masło, dodajemy czosnek, bób i smażymy 2 minutki, aż ziarenki delikatnie zaczną pękać. Na patelnię dodajemy kluseczki, podgrzewamy i podajemy ze świeżo mielonym pieprzem, ziołami i skórką z cytryny.
TRADYCYJNIE:
Wszystkie składniki ciasta mieszamy w dużej misce, aż ciasto stanie się gładkie. To nie jest typowe ciasto na kluski/kopytka powinno mieć konsystencję bardziej zwartą od ciasta naleśnikowego ale luźniejszą od np. ciasta na leniwe. Do jego wyrabiania najlepiej użyć robota kuchennego, właśnie ze względu na konsystencję.
W garnku gotujemy wodę, solimy i małą łyżeczką nakładamy kluseczki. Gotujemy aż wypłyną na powierzchnię i odcedzamy.
Bób blanszujemy przez minutę we wrzątku. Na patelni podgrzewamy masło, dodajemy czosnek, bób i smażymy 2 minutki, aż ziarenki delikatnie zaczną pękać. Na patelnię dodajemy kluseczki, podgrzewamy i podajemy ze świeżo mielonym pieprzem, ziołami i skórką z cytryny.
ciekawy przepis ! połączenie bobu z serem, aż muszę spróbować 🙂
Połącznie tych kluseczek z bobem, masełkiem- genialnie pyszne, rób koniecznie!
Pewnie pyszne, ale wygląda pięknie i bardzo artystycznie
Bardzo dziękuję, kluseczki są pyszne, polecam spróbować. Wygląd dania na talerzu jest dla mnie równie ważny co smak, w końcu jemy też oczami :-))))