CHLEBEK BANANOWY Z MALINAMI

Chlebek bananowy

Sierpień to mój ulubiony miesiąc, tegoroczny dał mi mocno w kość. Kocham go pomimo wszystko i staram się odczarować wszystkie „przeklęte” dni niezapomnianymi wieczorami. Złotym słońcem, dobrym jedzeniem i spotkaniami z dobrymi ludźmi. Ten chlebek robi się dosłownie w oka mgnieniu, zróbcie przyjemność sobie i bliskim pakując go w torbę i zjadając w zachodzących promieniach ostatniego sierpniowego słońca, drugiej takiej okazji nie będzie 🙂

PRZEPIS NA CHLEBEK BANANOWY Z MALINAMI

SKŁADNIKI:

  • 4 małe banany
  • 2 jaja
  • 3 łyżki płatków migdałów
  • 1 łyżeczka tukmarii nasion słodkiej bazylii -opcjonalnie
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • garść malin
  • 1 łyżka oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Tefal Cuisine Companion: Wszystkie składniki ciasta  umieszczamy w misie urządzenia. Nastawiamy prędkość na 8 czas na 15 sekund. Ciasto gotowe.

Keksówkę smarujemy oliwą. Do keksówki wylewamy ciasto i wykładamy maliny pomagając im delikatnie zatonąć w masie ciasta. Ciasto pieczemy 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zjadamy błyskawicznie 🙂

Metoda tradycyjna: widelcem rozgniatamy banany. Do masy bananowej dodajemy jaka, miód, jogurt grecki, bazylię. Do osobnej misy przesiewamy: mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy zmielone płatki migdałów. Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy.

Keksówkę smarujemy oliwą. Do keksówki wylewamy ciasto i wykładamy maliny pomagając im delikatnie zatonąć w masie ciasta. Ciasto pieczemy 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przepychota!

Banana bread
Banana bread
Chlebek bananowy z malinami
Chlebek bananowy z malinami
Chlebek bananowy z malinami
Chlebek bananowy z malinami

4 komentarze

Skomentuj Magda Klimczak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *