Cały czas trwa sezon na świeże pomidory i młodego jasia 🙂 Wpadając w szał pomidorowych zakupów, część pomidorów kupuję do duszenia, część do jedzenia na świeżo, a część z pazerności 🙂 Nie mogę się opanować i zawsze kupuję za dużo, ale w ostateczności nigdy się nie marnują. Ta fasolka to prawdziwa uczta, zredukowany sos z 2 kg soczystych pomidorów przyprawionych wędzoną papryką z dodatkiem pikantej chorizo skradnie Wasze podniebienia 🙂 Za oknem wróciło słońce, chce się żyć, gotować i jeść 🙂 Miłego tygodnia!!!
PRZEPIS NA MŁODEGO JASIA W PIKANTNYCH POMIDORACH
SKŁADNIKI:
- 2 pomidorów
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 100 g chorizo
- 500 g młodej fasoli jaś
- świeży tymianek
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 mała papryczka chilli
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- 2 listki laurowe
- ziele angielski
- 1 łyżka majeranku
PRZYGOTOWANIE :
Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 2 godziny. Zmieniamy wodę solimy, dodajemy listki laurowe, majeranek, pieprz i ziele angielskie i gotujemy fasolę 2 godziny.
W rondelku podsmażamy pokrojoną na plasterki kiełbaskę chorizo i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy 3 – 4 minuty i dodajemy posiekany czosnek. Wszystko podmsażamy przez ok. 2 minuty.
W blenderze rozdrabniamy umyte pomidory.
Zblendowane pomidory dodajemy do warzyw i dusimy ok. 30 min dodając pozostałe przyprawy. Fasolkę przekładamy do garnka z sosem pomidorowym, dolewamy pozostaly płyn z gotowania fasolki i dusimy kolejną godzinę-1,5 aż fasolka będzie miękka. Podajemy ze świeżym pieczywem i czerwonym winem 🙂