Wytrawna granola miała być niewinnym eksperymentem z potrzeby chwili. Wyszła jednak tak pysznie, że kolejną partię zrobiłam w wielkim słoju i dodawałam ją gdzie popadło. Idealnie uzupełniała jesienne zupy kremy z pieczonych warzyw: papryki czy dyni <3 Śniadaniowo leciała do jogurtu, na lunch do sałatki a na kolację do dań jednogarnkowych. W atakach głodu podjadana bezpośrednio ze słoika bez wyrzutów sumienia 🙂 Niestety po tej ze zdjęć zostało już tylko wspomnienie, ale to świetny sposób na utylizację resztek pootwieranych opakowań z ziarnami, orzechami, płatkami. Jutro nastawię kolejną partię, dodając pokruszone suszone chilli, idzie zima… 🙂
PRZEPIS NA WYTRAWNĄ GRANOLĘ
SKŁADNIKI:
SUCHE:
- 100 g płatków owsianych pełnoziarnistych
- 2 łyżki sezamu czarnego/białego
- 30 g nasion bazylii
- 30 g nasion chia
- 100 g nasion dynii
- 100 g nasion słonecznika
- 100 g orzechów: włoskich, laskowych, nerkowców
DRESSING:
- 100 ml oliwy
- 50 ml zielonej herbaty
- 1 łyżka miodu
- sól morska
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 1 łyżeczka rozmarynu
- skórka otarta z 1 cytryny
PRZYGOTOWANIE :
Wszystkie składniki dressingu mieszamy. Na papier do pieczenia wysypujemy orzechy, nasiona i skrapiamy dressingiem starając się go równomiernie rozprowadzić. Granolę wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min, pieczemy w 180 stopniach kilkukrotnie mieszając orzechy, aby równomiernie się podpiekły. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i siekamy. Przesypujemy do szczelnego pojemnika i przechowujemy zamknięte.
Intrygujący pomysł; takiej granoli jeszcze nie robiłam! 🙂
Polecam, niesamowicie podbija smak potraw:-)
Wygląda wspaniale! Idealna do sałatek!
Do sałatek i zup! Zajadałam się nią bez końca, czas na kolejną :-)))))
Tak, mi też sprawdza się w moich sałatkach 🙂
U mnie schodzi błyskawicznie, raz w tyg wstawiam blachę 😉