WYTRAWNA GRANOLA

Wytrawna granola

Wytrawna granola miała być niewinnym eksperymentem z potrzeby chwili. Wyszła jednak tak pysznie, że kolejną partię zrobiłam w wielkim słoju i dodawałam ją gdzie popadło. Idealnie uzupełniała jesienne zupy kremy z pieczonych warzyw: papryki czy dyni <3 Śniadaniowo leciała do jogurtu, na lunch do sałatki a na kolację do dań jednogarnkowych. W atakach głodu podjadana bezpośrednio ze słoika bez wyrzutów sumienia 🙂 Niestety po tej ze zdjęć zostało już tylko wspomnienie, ale to świetny sposób na utylizację resztek pootwieranych opakowań z ziarnami, orzechami, płatkami. Jutro nastawię kolejną partię, dodając pokruszone suszone chilli, idzie zima… 🙂

PRZEPIS NA WYTRAWNĄ GRANOLĘ

SKŁADNIKI:

SUCHE:

  • 100 g płatków owsianych pełnoziarnistych
  • 2 łyżki sezamu czarnego/białego
  • 30 g nasion bazylii
  • 30 g nasion chia
  • 100 g nasion dynii
  • 100 g nasion słonecznika
  • 100 g orzechów: włoskich, laskowych, nerkowców

DRESSING:

  • 100 ml oliwy
  • 50 ml zielonej herbaty
  • 1 łyżka miodu
  • sól morska
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • skórka otarta z 1 cytryny

PRZYGOTOWANIE :

Wszystkie składniki dressingu mieszamy. Na papier do pieczenia wysypujemy orzechy, nasiona i skrapiamy dressingiem starając się go równomiernie rozprowadzić. Granolę wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min, pieczemy w 180 stopniach kilkukrotnie mieszając orzechy, aby równomiernie się podpiekły. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i siekamy. Przesypujemy do szczelnego pojemnika i przechowujemy zamknięte.

Wytrawna granola
Wytrawna granola

6 komentarzy

Skomentuj Magda Klimczak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *