ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z BRUKSELKI

Zupa z brukselki
Zupa z brukselki

Skończył się listopad! Spadł śnieg, nastał spokój. Dla mnie to koniec niezwykle intensywnego miesiąca. Ponad trzy tygodnie spędzone w kuchni nowej restauracji w Łodzi, gdzie odpowiedzialna byłam za ułożenie menu i przeszkolenie załogi. Dania jakie zaproponowaliśmy sa idealne na zimę. Rozgrzewające, pachnące egzotyką, kolorowe i pyszne. Azjatyckie smaki w środku zimy każdemu poprawią nastrój. Ja powoli wracam do żywych, kończę remont, przeprowadzkę i planuję wakacje :-) Zapraszam Was dzisiaj na pyszną zimową brukselkówkę, zupy to mój konik 😉

SKŁADNIKI:

  • 200 g brukselki
  • 2 listki laurowe
  • pęczek lubczyku
  • pęczek natki pietruszki
  • włoszczyzna
  • parmezan 20 g
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki miso jasnej
  • 1/2 łyżki sashimi togarashi

PRZYGOTOWANIE :

Tefal Cuisine Companion: Włoszczyznę przekładamy do misy urządzenia. Nalewamy 1,5 l wody, dodajemhy listek laurowy i lubczyk i nastawiamy program Soup P1.  Wyjmujemy włoszczynę, nakładamy ostrze, dodajemy brukelkę, łyżkę masła, miso i gotujmey 10 min w temp. 100 stopni. Blendujemy pulsacyjnie niekoniecznie na jedolity krem. Podajemy z podsmażoną na maśle brukselką, sashimi togarashi, parmezanem i natką pietruszki.

METODA TRADYCYJNA: Gotujemy bulion warzywny. Do bulionu dodajemy brukelkę, łyżkę masła, miso i gotujmey 10 min. Blendujemy niekoniecznie na jedolity krem. Podajemy z podsmażoną na maśle brukselką, sashimi togarashi, parmezanem i natką pietruszki.

Brukselkowa
Brukselkowa

2 komentarze

Odpowiedz na „Janina ZarębaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *