Aromatyczne curry zawsze poprawia mi nastrój. Jako danie jednogarnkowe jest bardzo wdzięczne w przygotowaniu i pozwala na dużą improwizację w kwestii dodatków. W tej potrawie użyłam filetów białych ryb, ziemniaków i fasolki szparagowej. Potrawka była bardzo syta i rozgrzewająco pikantna.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 4 małe ziemniaki najlepiej młode
- ok. 300 g. fasolki szparagowej pociętej na 2-3 cm kawałki
- 300 g. filetów z białej ryby np. dorsz
- 2 szalotki posiekane w piórka
- 4 cm korzeń imbiru drobno starty
- 2 suszone papryczki chilli
- 1 łyżeczka rozgniecionych ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 trawa cytrynowa rozgnieciona
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki oleju
- świeża kolendra, lub pietruszka do podania
W dużym rondlu podsmażamy szalotki, czosnek, imbir, chilli i trawę cytrynową, kiedy warzywa uwolnią aromaty dodajemy przyprawy: kolendrę, kumin i kurkumę – podsmażamy ok. minutę. Do rondla wlewamy mleko kokosowe, ok. 3 łyżki wody i umyte, pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut – aż ziemniaki zmiękną. Umytą i pokrojoną w ok.4 cm kawałki rybę wraz z fasolka dodajemy do gotujących się ziemniaków. Wyławiamy trawę cytrynową i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Gotujemy ok. 5 minut i podajemy posypane świeżą kolendrą, lub pietruszką.
Takie połączenie jeszcze nie widziałam, ale baaardzo mi się podoba 🙂
Polecam wypróbowanie – wśród moich gości danie zrobiło furorę:-)
Hej, wlaśnie gotuję curry i mam dwa pytania: nie dodajesz do tego soli? 5 minut na ugotowanie fasolki, to troszkę mało …
Nie, nie dodaję soli do curry. Fasolka ma być lekko twarda, chrupiąca.
smak jest generalnie bardzo dobry, ale:
– trzeba koniecznie dodać soli (ok. 1 łyżeczkę)
– krócej gotować ziemniaki
– wcześniej wrzucić fasolkę (po ok. 10 minutach po ziemniakach)
– później wrzucić rybę (po ok. 10 minutach od fasolki)
– z własnej inicjatywy dodałam szpinak – 150 g i to była bardzo dobra decyzja (szpinakowi wystarczy minutka)
Cieszę się, że danie smakowało. Czas gotowania poszczególnych składników jest w dużej mierze uzależniony od ich gatunku np. ryby czy ziemniaki. A szpinak na pewno świetnie grał w curry:-)