Sezon szparagowy w pełni, korzystajmy z wspaniałych oczyszczających właściwości tego warzywa i genialnych walorów smakowych.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ DLA 2 OSÓB:
- pęczek białych szparagów
- mieszanka sałat
- 2 jajka ugotowane na twardo
- łyżka posiekanych kaparów
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki majonezu
- 2 posiekane ogórki małosolne
- pół pęczka posiekanego koperku
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Obrane szparagi blanszujemy i odkładamy do wystygnięcia. Jajka drobno siekamy i mieszamy z ogórkami, kaparami, koperkiem, octem, oliwą, majonezem i musztardą. Na talerzu układamy mieszankę sałat, szparagami i sos gribiche. Całość dodatkowo skrapiamy odrobiną oliwy.
Sezon szparagowy jeszcze nie w pełni, dopiero się rozpoczyna ; ) Ale smak ten “chodzi” już za mną od pewnego czasu.. Zapraszam http://cynamon.blogujaca.pl
Od tygodnia szparagi goszczą u mnie codziennie na stole, może dlatego mam wrażenie pełnie sezonu:)))