Absolutna rewelacja. Pyszna zupa ze szparagami, młodymi warzywami i chrupiącą rzodkiewką. Samo zdrowie!
SKŁADNIKI:
- pęczek rzodkiewek
- 1/2 pęczka młodej dymki
- młoda natka pietruszki
- 3 młode ziemniaki
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 250 ml wywaru warzywnego, lub szparagowego
- 1 łyżka masła
- szklanka wody
W dużym garnku rozgrzewamy masło na które wrzucamy pociętą na ok. 5 cm kawałki dymkę, pocięte ziemniaki i pocięte szparagi. Podsmażamy warzywa kilka minut aż delikatnie zmiękną. Dodajemy wodę i odrobinę soli. Gotujemy ok. 15 minut i dodajemy bulion. Zagotowujemy zupę i czekamy kolejne kilka minut aż ziemniaki będą miękkie. Zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zupę aż do uzyskania kremu. Doprawiamy solą i pieprzem. Rzodkiewki tniemy na ćwiartki, solimy, polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na ok. 15 minut. Zupę podajemy udekorowaną pieczonymi rzodkiewkami i młodą natką.