Żurawina kojarzy mi się z zimą. Z domowym kwaskowym kisielem, ciastami i świętami. Do ozdabiania świątecznych wypieków przyda nam się pyszna i śliczna żurawina w cukrze. Możemy jej użyć nie tylko do ozdobienia słodkich wypieków, ale także do drinków, lub wytrawnych pieczeni. Lubię ją podjadać w trakcie pieczenia, kiedy słodko – kwaśne ziarenka delikatnie strzelają w ustach. A już niedługo kilka żurawinowych przepisów:-)
SKŁADNIKI:
- szklanka świeżej żurawiny
- szklanka wody
- 2 szklanki cukru
Wodę ze szklanką cukru podgrzać aż powstanie syrop. Żurawiny zalewamy ciepłym syropem, chłodzimy i wstawiamy na noc do lodówki. Odsączamy żurawinę, zostawiając syrop, który będzie lekko różowy i o delikatnym żurawinowym aromacie. Można go użyć jako słodzika do wypieków, lub napojów. Dno brytfanki pokrywamy cukrem na który wysypujemy żurawinę. Potrząsamy brytfanką tak aby całe owoce pokryły się cukrem. Odstawiamy na ok. godzinę i param! żurawina w cukrze gotowa.
ten syrop najbardziej mnie kusi. 🙂
i słusznie:-)