Upiekłam całą dynię i konsekwentnie dodaję ją do różnych potraw. Jest jesiennie i pysznie. Bardzo prosta sałatka, niby a nic a jednak zachwyciła mnie idealnym połączeniem jesiennych smaków. Bardzo polecam!
SKŁADNIKI:
- 300 g zielonej fasolki
- 2 grube plastry pieczonej dyni jak tu
- garść orzechów włoskich
- plaster fety
- 1 papryczka chili
- garść mięty
- łyżeczka pasty tahini
- łyżka soku z cytryny
- 60 ml oliwy
- sól
W osolonej wodzie gotujemy fasolkę aby była al dente. Dynię kroimy w grubą kostkę. Z oliwy, soku z cytryny, pasty tahihni robimy sos do sałatki. Orzechy prażymy na suchej patelni. W miseczce wykładamy fasolkę, dynię, drobno pociętą papryczkę chili dodajemy winegret dokładnie mieszamy. Sałatkę posypujemy pokruszoną fetą, prażonymi orzechami i świeżą miętą. Pycha!
Ten post dostępny jest także w języku: angielski