W tym roku grudzień jest dla mnie wyjątkowo pracowity i o dziwo mało tej pracy bezpośrednio związanej jest ze świętami, dlatego kiedy firma Deante poprosiła mnie o przygotowanie wigilijnej potrawy do książki on-line z przyjemnością zakasałam rękawy. Danie to ukłon w stronę karpia, którego poza wigilią skrupulatnie omijamy. Wiele osób twierdzi, że nie je karpia, ze względu na ości i zapach mułu – w pierożkami z wędzonym karpiem nie znajdziecie ani jednego ani drugiego. Taki postny barszcz na zakwasie podany z uszkami z wędzonym karpiem może stać się nową świecką tradycją w Waszych domach 🙂 Przepis znajdziecie w książce po zakończeniu konkursu do którego bardzo serdecznie zapraszam link do aplikacji konkursowej, a regulamin udziału w konkursie, na stronie organizatora tu. Trzymam kciuki za wszystkich uczestników i mam nadzieję, że poniższy przepis posłuży Wam jako inspiracja i sięgnięcie po wędzonego karpia nie tylko w święta!
ZAKWAS:
- 1 kg buraków
- zimna, przegotowana woda
- skórka od chleba pieczonego na zakwasie
- pół główki czosnku
- 1 łyżka soli
- pół łyżki czarnego pieprzu w ziarnach
Buraki obieramy, myjemy i przekładamy do czystego słoika. Do buraków dodajemy przyprawy i zawalamy wodą. Słoik zamykamy i odstawiamy na 3-4 dni, na powierzchni powinna pojawić się piana, buraki kisimy się około tygodnia, po tym czasie gotowe są do ugotowania barszczu.
BARSZCZ
SKŁADNIKI:
- włoszczyzna
- 1,5 l wody zimnej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 listek laurowy
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka pieprzu mielonego
W dużym garnku zagotowujemy wodę z umytymi, obranymi warzywami i gotujemy przez ok. 1 godzinę. Odcedzamy bulion, dodajemy buraki wraz z płynem z kiszenia, przyprawiamy solą, cukrem, listkiem laurowym, pieprzem i gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny.
CIASTO PIEROGOWE:
- 2 szklanki mąki
- sól
- szkalnka gorącej wody
- 30 g roztopionego masła
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy pozostałe składniki, w tym wodę stopniowo, aby ciasto nie było za luźne. Zagniatamy i odstawiamy na 30 min, aby ciasto odpoczęło.
FARSZ:
0,5 kg wędzonego karpia
1 mała cebula
0,5 pęczka natki pietruszki
1 łyżka masła
Na maśle podsmażamy drobniutko posiekaną cebulę. Mięso z karpia obieramy, siekamy i łączymy z podsmażoną cebulką i posiekaną natką.
Ciasto pierogowe rozwałkowujemy cieniutko i małą szklanką wycinamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy farsz, zwilżamy wodą brzegi i składamy kółko na pół dokładnie wypychając powietrze z pierożka. Rogi złożonego na poł pierożka sklejamy tak, aby powstał nam kształt uszka. Pierożki gotujemy ok. 1 minutę w osolonej wodzie.
Podgrzany barszcz podajemy z uszkami i świeżo mielonym pieprzem.
Świetny pomysł na uszka/pierogi z takim farszem; zrobiłam eksperymentalnie kilka sztuk, wszystkim smakowały.
Na ile pierożków jest Pani przepis?
Pozdrawiam
Super, bardzo miło to słyszeć! Z tej ilości ciasta wychodzi około 50 szt. uszek. Smacznego ;-)!!