Kilka dni temu odbyła się kolejna kolacja w kontekście. Tym razem w przepięknych wnętrzach Pałacu Izraela Poznańskiego ucztę przygotował szef kuchni restauracji Affogato – Maciej Rosiński. Mogłabym opisywać każde danie oddzielnie opowiadając jaki ogrom pracy Szef Rosiński z ekipą włożyli w przygotowanie podanych rewelacyjnych, eklektycznych dań, ale powiem Wam jedno, owacja po kolacji była na stojąco. Mam nadzieję, że “kuchnia” poczuła się doceniona, bo o kolacji nadal się mówi 🙂
Emilia i Ania po raz kolejny zorganizowały niezwykły event w zaskakujących “okolicznościach przyrody” !!! Była piękna muzyka, piękna Śpiewaczka i nawet wycieczka po wnętrzach pałacowych. Ę Ą pełną gębą 🙂
Do rzeczy! Zjedliśmy:
- amuse-bouche: seler · tufla · pâte brisée – Zjadłam 3 porcje 🙂 Selera w tym rozpustnym wydaniu mogłabym jeść codziennie a z truflami tworzy istne baroko w stylu pałacu Izraela Poznańskiego na talerzu.
- karmelizowane warzywa · cytryna · szczypiorek – minimalistyczny opis bardzo złożonego dania. Piękna forma szła w parze w pięknym smakiem.
- matjas · jabłko · chrzan – lubimy śledzika, a w wydaniu pałacowym no cóż… gdyby ktokolwiek serwował w Łodzi takiego śledzia gwarantowana kolejka przed wejściem!
- dzik · dynia · szpik · burak – podać takie danie w takich warunkach – chapeau bas!
- czekolada · śliwka · morela – jesienne owocowe smaki podbite najlepsza czekladą, Izrael byłby zazdrosny 🙂
Z niecierpliwością czekam na kolejne koncepty! A wspomnienie ostatniego pozostanie ze mną na długo 🙂
Tak u króla to bym sobie chętnie pojadła.. wszystko wygląda przepięknie !
Angela, bardzo polecam Kolacje w Kontekście, śledź koniecznie ich profil i wbijaj na następną, na pewno będzie równie ciekawie:-)