Kto nie lubi kuchni włoskiej niech pierwszy rzuci kamieniem! To proste i nieziemsko smaczne danie możemy zrobić na 2 dni, świetnie nam się odgrzeje w tym samym naczyniu w którym je zapieczemy. Pikantny i lekki sos pomidorowy rozgrzeje nam zmysły i ciało w te pochmurne deszczowe dni. Nie żałujcie sera, on obok delikatnych kluseczek i pysznego sosu jest równorzędnym bohaterem. To do dzieła!
PRZEPIS NA GNOCCHI W SOSIE ARRABBIATA
SKŁADNIKI NA SOS:
- puszka pomidorów pelati
- oliwa
- sól
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- szczypta cukru
- 4 ząbki czosnku
- bazylia
- parmezan
Na oliwie podsmażamy czosnek i świeże chili. Dodajemy pomidory, suszone płatki chili, sól i cukier. Dusimy aż pomidory zaczną się rozpadać, a sos zredukuje objętość o 1/3. Dodajemy połowę porwanej bazylii i gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku.
GNOCCHI:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 jajo
- 100 g serka ricotta
- 100 g mąki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok 30 min, aż beda mięciutkie. Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy praską do ziemniaków. Do ziemniaków przesiewamy mąkę, dodajemy ricottę, pieprz, sól, jajo i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 porcje, formujemy wałeczki i tniemy w centymetrowe kawałki. Na kluseczce możemy odcisnąć widelcem ząbki, tak aby powstały na kluseczce zagłębienia “pijące” sok. Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie.
W naczyniu do zapiekania układamy warstwę klusek, zalewamy je połową sosu, posypujemy świeżo tartym parmezanem i przykrywamy kolejną warstwą kluseczek, sosu i parmezanu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 15-20 min. Podajemy z dodatkową porcją świeżych ziół. Pyszka!