Przygoda, przygoda, każdej chwili szkoda 🙂 Coraz więcej pracy i projektów, dzięki którym poznaję wspaniałych ludzi i poprzez których mam coraz mniej czasu na pisanie bloga. Coś za coś:-) W każdej wolnej chwili staram się jednak nadrabiać zaległości blogowe. Już wkrótce zrobię wpis, w którym opowiem Wam o kilku projektach w których ostatnio brałam udział, na razie nie chcę zapeszać, ale trzymajcie kciuki, bo trema jest i przełamujmy kolejne wewnętrzne bariery. Z introwertyka rodzi się ekstrawertyk i może już wkrótce będzie nawet znali mojego Dentystę 😉 A tymczasem borem, lasem zapraszam na pyszną leśną tartę !
PRZEPIS NA WYTRAWNĄ TARTĘ
SKŁADNIKI:
FARSZ
- 200 g boczniaków
- pęczek pietruszki
- 2 jajka
- opakowanie śmietanki 30%
- 150 g tartego parmezanu
- 2 cebule
- łyżka masła
- pieprz
- sól
- pół łyżeczki pasty sambal oelek
CIASTO:
- 250 g mąki krupczatki
- 126 g masła
- szczypta soli
- 1 żółtko
- ok 50 ml wody
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy szybko, formujemy kulę, zawijamy w papier do pieczenia i wstawiamy na 30 min do lodówki.
Rozwałkowane ciasto wkładamy do formy na tartę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 min.
Boczniaki tniemy w plastry i podsmażamy na maśle z pociętą w piórka cebulą. Jajka ubijamy delikatnie i dodajemy śmietanę, starty ser, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki.
Na podpieczony spód wykładamy grzyby z cebulą i zalewamy masą jajeczną. Pieczmy ok. 20 min. w temp. 180 stopni. Pyszka!
wow.. uwielbiam boczniaki, hm… w sumie wszystkie grzyby! pewnie w sezonie można by zamienić boczniaki np. na kurki…?
zdecydowanie muszę wypróbować ten przepis tym bardziej że wygląda na prosty w realizacji 🙂
ps. kapitalne zdjęcia!
Ewa grzyby oczywiście możesz stosować wymiennie, każde będą dobre:-) ps. dzięki 😉