W czerwcu po raz kolejny gościłam z koleżankami blogerkami na warsztatch w cudownym miejscu Water&Wine. Jak zawsze szef kuchni Marek Flisiński zaserwował nam zestaw pysznych dań opartych na lokalnych i sezonowych produktach, które w większości miałyśmy przyjemność zebrać w ogrodach Water&Wine. Moja dzisiejsza bardzo prosta i pyszna propozycja to ukłon w stronę jednego z wcześniejszych dań jakie zaserwował nam chef Flisiński, a które pozostało na długo w mojej pamięci: wędzony węgorz z konfitowanym żółtkiem i foie gras. Moja sałatka to bardzo prosta wersja tego wykwintnego dania, ale zapewniam Was bardzo smaczna. Połacznie świeżego i małosolnego ogórka świetnie orzeźwia i podkreśla mocny smak wędzonych ryb. Swieże zioła nadają daniu lekkości, a olej dyniowy i żółtko stanowią genialne spoiwo całości. Smacznego!!!
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z WĘDZONYCH RYB
SKŁADNIKI:
- 100 g wędzonego węgorza
- 100 g wędzonego łososia
- 100 g wędzonego halibuta
- 2 ogórki świeże
- 2 ogórki małosolne
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 młodziutki, cieniutki por
- oliwa z oliwek
- 1/2 papryczki habanero
- olej z dyni
- 2 konfitowane żółtka
- łyżeczka musztardy rosyjskiej
- czarnuszka
- świeże zioła: melisa cytrynowa, mięta, kolendra
PRZYGOTOWANIE:
Ryby kroimy w równą kostkę. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z koperkiem, oliwą, drobno poszatkowanum porem, przesiekaną papryczką habanero i musztardą. Odstawiamy na kwadrans do lodówki. Na talerz wykładamy żółtko, wokół salsę ogórkową, na którą kładziemy pokrojone ryby i świeże zioła. Całość skrapiamy olejem dyniowym i czarnuszką. Pycha!
Przepis powstał we współpracy z Cisowianka. Gotujmy zdrowo.
zdjecie: Maciej Stankiewicz