SAŁATKA Z ROSZPONKI, GRILLOWANYCH BRZOSKWIŃ I DOJRZEWAJĄCEJ WŁOSKIEJ SZYNKI
byPo raz kolejny połączenie słodkich, soczystych owoców i słonego, wytrawnego mięsa zachwyca. W zależności od dressingu możemy iść w stronę słodkich aromatów, lub pozostać…
Po raz kolejny połączenie słodkich, soczystych owoców i słonego, wytrawnego mięsa zachwyca. W zależności od dressingu możemy iść w stronę słodkich aromatów, lub pozostać…
Za oknem deszcz, w lodówce hula wiatr a strach przed jesienią wzmaga apetyt. Szybki rekonesans po kuchennych szafkach i na kolację ląduje francuskie pissaladiere…
Po kilku latach nieobecności i zapomnienia na stragany wróciła śliczna mirabelka. Malutka, słodka śliweczka, która wyśmienicie nadaje się do różnego typu wypieków, kompotów a…
Bakłażan/oberżyna/gruszka miłości to piękne i pyszne warzywo jest bardzo wdzięcznym tematem w kuchni. Jednym z moich ulubionych dań jest pasta z pieczonych bakłażanów. Bardzo…
Najsmaczniejsze, najzdrowsze, najładniejsze – warzywa z własnego ogródka. Młodziutkie, chrupiące, słodziutkie i pełne smaku. Chętnie jedzone na surowo prosto z grządki, ale równie chętnie…
Na początku sierpnia miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w warsztatach poświęconych fotografii kulinarnej u Kingi Błaszczyk – Wójcickiej –http://www.greenmorning.pl/. W mojej przygodzie z fotografią kulinarną…
Pyszne mocno czekoladowe ciasto, przełamane kwaskowatym smakiem owoców i polewą z dodatkiem otartej skórki z cytryny. Robiąc to ciasto martwiłam się, że przesadziłam, że…
Nie na Sycylii, ale w Berlinie jadłam najlepszą caponatę. W uroczej włoskiej knajpce zamówiliśmy na przystawkę tę sycylijską specjalność i byliśmy mocno zaskoczeni jej…
Tego lata stawiam na chłodniki! Kalafior to piękne i wdzięczne warzywo, które możemy wykorzystać w wielu konfiguracjach. W tym chłodniku połączyłam go z fenkułem…
Eksperymentów ze smakami ciąg dalszy. Dziś do raczej klasycznego połączenia: kasza, młode warzywa, dressing, dodałam malinę, sezam i uprażony kumin. Połączenie bardzo letnie i…