BIAŁE SZPARAGI/BÓB/BOCZEK/ZIOŁA – LATO!

szparagi/boczek/bób

W weekend buszowałam na moim ukochanym rynku bałuckim, robiąc zapasy warzyw na cały tydzień. Wytęskniona za domowymi smakami w sobotę na obiad podałam szparagi z bobem 😉 Czy może być coś piękniejszego niż mariaż tych wspaniałych warzyw? Końcówka sezonu szparagowego otwiera drzwi dla letnich warzyw, pomidory smakują wyśmienicie, bób mogłabym jeść tonami, a fasolka szparagowa i kalafior kuszą kolorami i kształtami. Podróże mają swoje bezsprzeczne zalety, odkrywamy nowe smaki i różnice dzielące nas pod różnymi długościami i szerokościami geograficznymi, jednak domowe smaki to smaki najbliższe memu sercu. Taka właśnie jest ta sałatka: domowa, prosta, letnia. Smacznego!

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z BIAŁYCH SZPARAGÓW:

SKŁADNIKI 2 PORCJE:

  • pęczek białych szparagów
  • 1/2 kg bobu
  • pęczek koperku
  • 3 małe kromki chleba na zakwasie
  • 6 plasterków boczku
  • chili w płatkach
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki startego dojrzewającego sera no. dziugasa

 

PRZYGOTOWANIE:

Szparagi obieramy i blanszujemy w osolonej wodzie. Bób gotujemy i obieramy. Chleb i boczek drobno tniemy i podsmażamy na patelni grillowej. Szparagi smażymy około 5 minut z obydwu stron na patelni doprawiając startym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. W miseczce mieszamy żółtka, tarty ser, płatki chili i skórkę z cytryny. Na talerz wykładamy szparagi i bób. Warzywa polewamy sosem, wykładamy na wierzch boczek z chlebem, skrapiamy całość oliwą i posypujemy świeżym koperkiem. Pycha!

_71A7828

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *