JAPONIA

Japonia jest super!  Każdy foodie powinien chociaż raz odwiedzić ten niezwykły pod każdym względem kraj. Ja już planuję kolejny pobyt, najlepiej za rok kiedy zakwitną wiśnie, lub latem żeby nacieszyć się nadmorskimi kurortami i słońcem.

Naszą podróż rozpoczęliśmy w Tokio, które robi niesamowite wrażenie. Ogrom tego niezwykłego miasta widać najlepiej z punktów widokowych, ocean wieżowców i świateł ciągnie się po horyzont. Dzięki migawce na pociągi podróżowaliśmy bez stresu związanego z cenami biletów na shinkanseny i kolejno przez 2 tygodnie odwiedziliśmy Kioto, Nara, Osakę, Takayamę i powróciliśmy do Tokio.

Ten kraj to kulinarny koszmar i marzenie, lista rzeczy “must eat ” jest nieskończona i wszystko co jesz jest pyszne – nie smakował mi tylko jeden ślimak, wyjątkowo gorzki drań 🙁 Jesz po kilkanaście razy dziennie i czym więcej jesz tym bardziej zdajesz sobie sprawę, że polizałeś jedynie czubek góry lodowej japońskiego jedzenie, że mógłbyś latami podróżować po tej wyspie i szukać swojego umami 🙂

Po powrocie do Polski okazało się, że jak wielu jest fanów japońskiej kuchni tak wielu przeciwników, co niezmiernie mnie zdziwiło, dlatego ostrzegam: jeśli nie lubisz świeżych ryb, owoców morza, wodorostów, fermentowanch zbóż, pikli, dań jednogarnkowych, ramenów, omletów, zielonej herbaty, wołowiny, grilla, podrobów, pierogów, makaronów, tempury, szaszłyków, sushi, tofu, ciastek z ryżu i warzyw, to możesz mieć pod górę, ale zawsze będziesz mógł zjeść kanapkę, lub pączka w “Seven Eleven” 🙂

Jeśli będziecie jednak mieli tylko 24 godziny w Tokio koniecznie musicie zjeść:

  • ramen z miso w Kikanbo
  • sahimi z toro na bazarze Tsukiji
  • grillowane przegrzebki
  • pieczonego węgorza nawet jako bento do pociągu
  • sushi z uni
  • pikle z Kioto
  • sushi z wołowiną Hida
  • grillowaną wołowinę Wagyu
  • makaron soba najlepiej w zestawie podawanym z tempurą
  • rybę Fugu
  • i ostatni przystanek zróbcie na szklaneczkę japońskiej whisky w barze High Five
D71A1512a
Grillowane przegrzebki

 

 

D71A1432
Przegląd grillowanych mięs i podrobów

 

 

Tuńczyki już wylicytowane przez kupców z całego świata
Tuńczyki już wylicytowane przez kupców z całego świata

 

 

D71A1627
Sahimi z toro, uni, krabem, tamago i ikrą

 

D71A1690a
Ramen

 

D71A1605
Na straganie w dzień targowy…

 

D71A1425a
Po lewo fugu, po prawo surowa ośmiornica z solą i świeżym wasabi – delicje dwie!

 

D71A1459
Krewetkowóz na ulicach Tokio

 

D71A1505
Tsukiji o świcie

 

 

D71A2289a
Japońska ceramika nie ma sobie równych

 

D71A2429a
Sushi z wołowiną hida podane na 3 sposoby

 

D71A1346
Uliczny fast food – pierożki

 

D71A1509
Ramen- kolejny japoński fast food:-)

 

D71A2103
Zielona herbata w schronisku w górach stawiała na nogi

 

D71A2468

D71A1468
Pod mostem, pod wiaduktem, przy stacjach kolejowych, często na 6 miejsc – malutkie knajpki serwujące na prawdę pyszne jedzenie
D71A1767
Japonia jest piękna

 

D71A2125

D71A1343
Atrapy jedzenia ratują obcokrajowców

 

2 komentarze

  • Planujemy 2 tygodnie w kwietniu i już się nie mogę doczekać tych wszystkich dziwnych smaków 😀 Obym tylko językowo podołał, ale myślę, że jeśli chodzi o jedzenie to na migi wszystko da się załatwić 😉

  • Jestem zainspirowana do eksploracji japońskiej kuchni i odkrywania niezwykłych potraw. Chciałabym poznać te tajemnicze smaki, o których właśnie przeczytałam. Dziękuję za dzielenie się tymi fantastycznymi doświadczeniami kulinarnymi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *