Nie ma nic lepszego na zimowe chłody jak rozgrzewające, aromatyczne, pyszne curry. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, pozwala na dużą improwizację, do jego przygotowania możemy wykorzystać gotową pastę curry, lub zrobić domową. Miecznika, używamy zamiennie z tuńczykiem, obydwie ryby mają zwarte, pyszne “mięso” bez ości i nie rozpadną się w gotowaniu.
SKŁAD NA 2 PORCJE:
- 400 g polędwicy z miecznika
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 5 cm kawałek imbiru
- sos rybny – opcjonalnie
- cytryna
- 3 łyżki czerwonej pasty curry
Na głębokiej patelni podsmażamy rozgniecioną i pokrojoną łodygę trawy cytrynowej, pastę curry i imbir, dodajemy pokrojonego w kostkę miecznika i zalewamy mleczkiem kokosowym, gotujemy ok. 7 minut aż płyn zgęstnieje. Doprawiamy sosem rybnym i cytryną, podajemy posypane garścią świeżej kolendry.
wow ! ale cudo!!!! aż ślinka leci….
Piękny, pyszny i szybki:) niespotykana kombinacja!