Malinowa beza ze słodkim kremem osłodzi nam deszczową wiosnę;-)
SKŁADNIKI:
- 3 białka jaj
- 2 żółtka jaj
- 210 g cukru – do bezy
- 1 łyżka cukru do kremu
- 150 ml soku malinowego ( ja użyłam domowego b. skoncentrowanego)
- 250 ml śmietanki deserowej 36%
- 150 g. serka mascarpone
Białka ubijamy na sztywną pianę powoli dodając cukier. Do ubitych z cukrem białek wlewamy sok malinowy i delikatnie mieszamy, tak aby powstały smugi z syropu. Na papier do pieczenia wykładamy masę i kilkoma szybkimi ruchami formujemy kształt bezy. Bezę pieczemy/suszymy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni ok. 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i zostawiamy ją na ok. 1,5 godziny.
Z 2 żółtek i łyżki cukru ucieramy kogel-mogel. Kremówkę ubijamy uważając, aby nie przebić śmietanki. Do bitej śmietany dodajemy kogel-mogel i serek mascarpone.
Upieczoną i ostudzoną całkowicie bezę wypełniamy przygotowanym kremem i ozdabiamy listkami mięty.