Rewelacyjny przepis idealnie wpisujący się w sezon grillowy. Mule możemy upiec w piekarniku, lub na grillu i zajadać się nimi wprost z muszli. Połączenie owoców morza z mięsem to jedna z bardziej trafionych kombinacji.
SKŁADNIKI:
- 1 kg muli
- 6 plastrów boczku
- ok. 100 g masła
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki bułki tartej
Mule wrzucamy na krótką chwilkę do garnka z odrobiną wody, tak aby muszle się otworzyły. Odrywamy po jednej części muszli i zostawiamy cześć z przytwierdzonym mięsem omułka. Miękkie masło mieszamy z otartą skórką cytryny, sokiem z cytryny, natką pietruszki i drobno posiekanym boczkiem. Mieszankę masła rozkładamy na mięso muli i posypujemy tartą bułką. W piekarniku nagrzanym do 160 stopni pieczemy przygotowane mule przez ok 5-7 minut. Podajemy z połówkami cytryny.