Jestem ogromną fanką domowych makaronów, żaden kupny, nawet najlepszej jakości nie będzie miał TEGO smaku. W wersji z podgrzybkami i orzechami jest typowym “jedzeniem na pocieszenie” – bogaty w smaki, bogaty w kalorie, kojący duszę. Polecam na jesienne melancholie:-)
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
MAKARON:
- 100 gr. mąki
- 1 jajko
- sól
SOS:
- 1/4 kg. podgrzybków
- 250 ml. śmietanki 36%
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- tymianek
- pieprz
- sól
- garść orzechów włoskich/ laskowych
Ciasto na makaron zagniatamy i odstawiamy na pół godziny do “odpoczęcia”. Na maśle podsmażamy pociętą w piórka cebulę, czosnek i pokrojone na ćwiartki podgrzybki. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, smażymy około 5 minut. Do grzybów dodajemy śmietanę i dusimy kolejne 3 minuty.
Ciasto rozwałkowujemy cieniutko i kroimy w grube wstążki. Gotujemy ale dente w osolonej wodzie. Makaron od razu po odcedzeniu przekładamy na patelnie z sosem. Mieszamy aż wstążki oblepi pyszny śmietanowy sos. Podajemy posypane orzechami.