Jesienne wydanie sernika z dodatkiem dyni, miodu i cynamonu. Wspaniałe połączenie. Dzięki dodatkowi pulpy z dyni sernik jest wilgotny i delikatny. Niestety tak jak przy większości serników wskazana jest cierpliwość:-) Sernik powinien trafić na noc do lodówki, aby się ładnie ściął. Nie jest to wypiek bardzo słodki, więc jeśli lubicie słodkie ciasta polecam zwiększyć ilość cukru.
SKŁADNIKI:
- 1 kg mielonego twarogu na sernik, może być z wiaderka
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki pulpy z dyni – Dynię wraz ze skórą kroimy na 4 części i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ją ok. 30 minut, aż całkowicie zmięknie. Upieczoną dynię obieramy ze skóry i oczyszczamy z pestek, miąższ miksujemy na gładką masę.
- 4 łyżki miodu
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- łyżka cynamonu
- śmietana 18 % 200 gram
W dużej misie mieszamy najlepiej mikserem twaróg, jajka, mus z dyni (mus odsączmy z nadmiaru wody na sitku przez kilka minut), mąkę ziemniaczaną, miód, cukier waniliowy, 2 łyżki cukru i cynamon. Tortownicę smarujemy masłem i wlewamy masę serową. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez kwadrans, następnie zmniejszamy temperaturę do 12o stopni i pieczemy 45 minut. Śmietankę mieszamy z cukrem i rozsmarowujemy na wierzchu sernika, pieczemy kolejny kwadrans. Wyłączmy piekarnik i pozostawiamy sernik do całkowitego wystygnięcia. Na noc wkładamy ciasto do lodówki. Podajemy delikatnie oprószone cukrem pudrem. Pycha!
Rzeczywiście idealny,szkoda ,że nie lubię dyni,a jest jej sporo dodane,czy jest wyczuwalna w serniku?
Dynia w tym serniku daje głównie wspaniałą konsystencję. Moim zdaniem jest bardzo delikatnie wyczuwalna, dla mnie zbyt delikatnie:) Można zmniejszyć ilość pulpy z dyni do 1,5 szklanki sernik na tym nie ucierpi. Proszę spróbować połączenia dynia/miód/pomarańcza – np. przepis na lody – inny wymiar dyni:)
uwielbiam serniki dyniowe, ten wygląda idealnie. kremowy, delikatny…. aż się rozmarzyłam 🙂
Polecam ten przepis, sama byłam zaskoczona jak kremowy i delikatny jest sernik. Pychota:)))
Czy można samemu zrobić taką dyniową pulpę?
Dynię wraz ze skórą kroimy na 4 części i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ją ok. 30 minut, aż całkowicie zmięknie. Upieczoną dynię obieramy ze skóry i oczyszczamy z pestek, miąższ miksujemy na gładką masę. I tak oto mamy pulpę:)))
To prawda, to sernik idealny. Zresztą który sernik nie jest dla mnie taki? A jeszcze w wersji dyniowej… mogę na kawkę? Otrzymam kawałek?
Ps. Zapraszam przy okazji do siebie na blog na konkurs
http://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html
Zapraszam na kawkę, na sernik i do śledzenia bloga:-))) pozdrawiam!!!
och… zjadłabym kawałeczek albo dwa 🙂
polecam!!!:)
w przepisie podana jest smietana 18, a ile tej smietany dokładnie należy dodac?
śmietanka 18% cały kubeczek czyli ok. 200 g.
Dzięki! Dzisiaj pulpa, jutro sernik 🙂
Oj zazdroszczę, sernik jest grzechu wart:-)!!!!
Czy zamiast smietanki mozna dosac np serek mascarpone?
Tak, bez problemu 🙂