Po ugotowaniu rosołu z kaczki zostało mi niezwykle delikatne kacze mięso, które posiekałam, przyprawiłam i zamknęłam w pysznych pierożkach. Przepis na pierożki z pieczonej kaczki zamieszczałam już na blogu tu. Tym razem jednak mięsa nie mieliłam lecz posiekałam i przyprawiłam pikantną pastą z chilli. Bardzo atrakcyjny obiad z wykorzystaniem gotowanego z rosołu mięsa.
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 200 g. mąki
- 150 ml. gorącej wody
- łyżeczka masła
- sól
W gorącej wodzie rozpuszczamy masło. W misce mieszamy wszystkie składniki ciasta i wyrabiamy. Jeśli ciasto zbyt mocno lepi się do rąk dodajemy mąki, jeśli jest zbyt twarde, odrobinę wody. Ciasto odkładamy na 30 minut do odpoczęcia. Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wycinamy kółka.
FARSZ:
- mięso z udka i nóżki gotowanej kaczki
- 1 cm kawałek korzeniu imbiru
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka pasty chilli
- łyżka sosu sojowego jasnego
Mięso kaczki drobno posiekać. Na patelni podsmażyć posiekaną szalotkę, tarty imbir, czosnek i pastę chilli – wystudzone dodać do posiekanego mięsa i dokładnie wymieszać dodając sos sojowy. Farsz nakładać po łyżeczce na przygotowane ciasto pierogowe. Lepiąc pierogi staramy się wypełnić je dokładnie farszem i “wypchnąć” z nich powietrze. Gotujemy ok. minutę po wypłynięciu pierogów. Podajemy posypane dymką i skropione sosem sojowym.
Bardzo piękne zdjęcia i inspirujacy przepis! Jadłam pierogi nadziewane różnościami ale nigdy nie kaczką!
Bardzo dziękuję! To już kolejny przepis na pierożki faszerowane kaczką, obydwie wersje serdecznie polecam!!!:)