Domowy makaron z pysznym grzybowym sosem możemy podać jako przystawkę, lub danie główne na rodzinny obiad. Płaty makaronu możemy zrobić dużo wcześniej, wysuszyć i przechowywać w szczelnym pojemniku. Do sosu wykorzystałam mrożone podgrzybki, które idealnie się sprawdziły w tym daniu. Moi goście docenili domowy makaron, a dodatek ziół sprawił, że był on niewątpliwą atrakcją.
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 1 jajko
- 100 g maki pszennej
- sól
- 50 dag podgrzybków
- 50 g masła
- 2 ząbki czosnku
- świeży tymianek
- śmietanka 36% 250 ml
Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko i dodajemy sól. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. Ciasto dzielimy na 4 porcje i rozwałkowujemy najcieniej jak możemy. Pomiędzy rozwałkowane płaty makaronu wkładamy listki tymianku i ponownie delikatnie rozwałkowujemy. Makaron tniemy na prostokąty i gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 – 3 minuty w zależności od grubości ciasta. Domowy makaron gotuje się dużo szybciej niż kupiony gotowy, dlatego musimy uważać żeby go nie rozgotować.
Podgrzybki tniemy w grube plastry i podsmażamy na maśle ok. 5 minut, w połowie smażenia dodajemy zmiażdżony czosnek. Śmietankę wlewamy do grzybów i podgrzewamy aż sos zgęstnieje, a grzyby podduszą się kolejne kilka minut w śmietanie. Doprawimy sola i pieprzem i podajemy z dodatkiem świeżych ziół.
Nie wiem Magdo co robiłaś na warsztatach – śliczne 🙂 Makaronowe z tymiankiem – super! Oglądam z zazdrością wielką 🙂 Pozdrawiam świątecznie !
Beato dziękuję bardzo za tak miłe słowa! Również życzę spokojnych, rodzinnych Świąt!!