Zapiekanka jest dobra na wszystko:-) Miała być dwudniowym lunchem, a była pieczona 2 dni pod rząd. W przypadku quichu nie musimy trzymać się ściśle przepisu, do farszu możemy dołożyć kawałki boczku, kiełbasy, czy resztki z pieczeni – wtedy redukujemy ilość serów. Dla wielbicieli pikantnych smaków możemy przyprawić masę jajeczną ostrą papryką,. Pyszne kruche ciasto i nasz ulubiony farsz to przepis na idealny zimowy, rozgrzewający lunch.
SKŁADNIKI:
CIASTO NA 2 DUŻE I 1 MAŁY QUICHE
- 300 g mąki
- 1 jajko
- 150 g masła
- łyżka zimnej wody
FARSZ NA ! PORCJĘ
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 150 g. tartego żółtego sera
- 50 g. sera lazur
- 200 g. szpinaku mrożonego
- 200 g pieczarek
- 1 czerwona cebula
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
CIASTO: zimne masło, mąkę i jajko zagniatamy szybko, tak, aby ie ogrzać zbytnio ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt geste dodajemy po trochu zimną wodę. Ciasto zagniatamy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Ciasto dzielimy na pół – wykorzystamy jedną część, drugą możemy zamrozić, ciasto świetnie się rozmraża. Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim małą tortownicę. Ponownie wstawiamy ciasto na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni, nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy ok. 15 minut.
FARSZ: pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle, zmiażdżony czosnek i posiekaną cebulę dodajemy do pieczarek i smażymy kolejne 2-3 minuty. Na patelnie dodajemy odsączony szpinak, czosnek i doprawiamy solą,pieprzem i gałką. Jajka miksujemy z mlekiem. Do formy wkładamy farsz, zalewamy masą jajeczną i posypujemy startym żółtym serem i pokruszonym lazurem. Wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Upieczoną tartę odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia, podajemy z zieloną sałatą.
Wygląda pysznie 🙂
Dziękuję, zapewniam, że przepis jest bezbłędny i bardzo prosty:-)))
A co ze szpinakiem? Kiedy się go daje i co się z nim robi?
hej, hej “odsączony szpinak” ląduje na patelni! smacznego!!!!