TRUSKAWKOWE SCONES Z DOMOWĄ MARMOLADĄ Z RABARBARU

D71A8045

D71A7981aTo moje pierwsze scones i to od razu z truskawkami i to od razu takie pyszne!!!! Nie wiem czemu przez te wszystkie lata nie pokusiłam się o ich zrobienie. Są super proste i super pyszne, a do tego można je jeść na śniadanie i podwieczorek :-) Wykroiłam je dość małą szklanką i z podanych proporcji wyszła cała blacha bardzo smacznych bułeczek/ciasteczek. Zjedzcie je koniecznie z dobrej jakości masłem… tak smakowały mi najbardziej :-) Przyznam, że ciasto przez owoce ma bardzo specyficzną konsystencje i dość dobrze podsypywałam je mąką zagniatając, ale wyszło idealnie. Już nie mogę odczekać się wersji z jagodami :-)

SKŁADNIKI:

  • 3 kłącza rabarbaru
  • garść truskawek
  • 2 łyżki miodu
  • imbir

Rabarbar i truskawki smażymy z miodem, aż owoce zaczną się rozpadać

CIASTO:

  • szklanka mąki+do podsypania
  • szklanka pociętych drobno truskawek
  • mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • 60 g masła
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 małe jajko
  • ok. 75 ml mleka

Suche składniki rozcieramy z masłem w palcach. Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Do suchych składników dodajemy 2/3 mieszanki mlecznej i zagniatamy. Dodajemy truskawki i otartą skórkę z cytryny. Podsypujemy mąką i zagniatamy kilka razy. Ciasto powinno być dość kleiste, ale jeśli przez owoce jest zbyt rzadkie dodajemy mąki. Ciasto rozpłaszczamy na placek o grubości ok. 2 cm i szklanką wycinamy bułeczki, zagniatamy ponownie i wycinamy do wykończenia ciasta. Bułeczki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy pozostałym jajkiem.

Pieczemy ok. 20-25 min w zależności od wielkości bułeczek w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Podajemy z masłem i  konfiturą rabarbarową. Przepychota.

D71A8045

4 komentarze

Pozostaw odpowiedź madzia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *